Universiteit Twente

Verlichting van de kantine van Gebouw Hogekamp

Tijdelijk project 1998 – 2010.

Gebouw Hogekamp, in 1967 ontworpen door Sam van Embden in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid, is het hoogste en oudste gebouw van de Universiteit Twente (UT). Voorheen waren hier de faculteiten Technische Natuurkunde en Elektrotechniek Twente gehuisvest.

De kantine vormde een belangrijke plek in dit gebouw. Dagelijks kwamen hier veel mensen om te studeren, te lunchen of om gewoon even te zitten en elkaar te ontmoeten. Er werden ook lezingen gegeven en recepties gehouden.

De diverse toepassingen van deze ruimte vroegen om een verlichting die aan alle situaties kon worden aangepast.


Tegen de achterwand van de kantine staat een robuust vormgegeven schakelkast. Aan de voorzijde van deze kast bevinden zich de authentieke schakelmaterialen: schakelhefbomen, controlelampen, handwielen en volt- en ampèremeters. Deze historische onderdelen, afkomstig uit oude kolenmijnen die in de Belgische Borinage hebben gestaan, dateren van omstreeks 1890. Ze hebben allen een functie: de aansturing van de emaille fabriekslampen die op de schakelkast zijn aangesloten en ruimte verlichten. Deze authentieke lampen zijn afkomstig van textielfabrieken die in Enschede hebben gestaan. Ze hangen aan kettingen waardoor ze in hoogte verstelbaar zijn.

Deze verlichting gaf de kantine een prettige sfeer: een rustige plek binnen een hectische omgeving.

Gebouw Hogekamp is in 2010 ontruimd en krijgt in 2018 een nieuw leven als hotel en studentenhuisvesting.