KCO Zwolle

Verlichting van de expositieruimte

Tijdelijk project 1999.

Tegen de muur staat een hoge, smal vormgegeven schakelkast.

Achter het deurtje bovenaan de kast, maar duidelijk zichtbaar, bevinden zich grote, schakelaars en een draaihefboom. Deze authentieke onderdelen zorgen voor de aansturing van de fabriekslampen die op de kast zijn aangesloten.

Deze grote emaille fabriekslampen zijn aan de muur bevestigd en verlichten de ruimte. Midden op de voorkant van de kast bevindt zich een grote voltmeter, die de spanning over de lampen aangeeft. Bovenop de kast bevindt zich een ampèremeter, die het totale stroomverbruik aangeeft.

De authentieke schakelmaterialen op de kast dateren van omstreeks 1900. Ze zijn afkomstig uit oude kolenmijnen die in de Belgische Borinage hebben gestaan. Dit industriegebied heeft vanaf de 19e eeuw tot de eerste helft van de 20e eeuw een ongekend intensieve mijnbouw en staalindustrie gekend. Talloze kolenmijnen waren verspreid in en rond de dorpen en de steden, waar ook de hoohovens bevonden.

De bijzondere, schuinstralende lampen dateren van begin vorige eeuw en zijn afkomstig van een oude elektrische centrale van de hoogovens die in Charleroi hebben gestaan. Hier werden ze gebruikt om delen van grote installaties te verlichten.

De schakelmaterialen vertellen het bewogen verhaal van een verdwenen industriestreek.

Bijzonder industrieel erfgoed heeft zo een nieuw leven gekregen.