Projecten | klein

Lamp 1

Dit wandobject ademt de historie van de oude textielindustrie in Enschede.
Ik heb hiervoor onderdelen gebruikt die afkomstig zijn van Firma Blenken, één van de oudste textielfabrieken die in Enschede heeft gestaan. Deze textielfabrieken hebben gedurende de eerste helft van de vorige eeuw het beeld van Enschede bepaald. Het grootste deel van deze oude fabrieken is inmiddels verdwenen. De installatie bestaat uit vijf delen van 195 x 16 cm. Ze hangen op regelmatige onderlinge afstand aan de muur en zijn onderling verbonden met dikke stroomkabels, die een fraai lijnenspel geven.
De heldere gloeilampen geven een aangenaam warm licht en zijn dimbaar: in het donker ontstaat een fraai lichtspel op de muur. De tijdloze uitstraling van dit object komt goed tot zijn recht in eigentijdse interieurs en moderne bedrijfsruimten. De bediening is zeer eenvoudig.

Schakelkast 080827

De heldere lampen bovenop deze schakelkast worden aangestuurd met twee draaiknoppen: links schakelen en rechts dimmen. De ampère- en voltmeters geven de spanning en stroom aan. De authentieke materialen op deze schakelkast zijn afkomstig uit oude textielfabrieken die in de voormalige DDR hebben gestaan. Afmetingen van deze schakelkast: 82 x 44 x 12 cm.

‘080708’ Verlichting voor een vergadertafel

Deze fraaie schakelkast wordt aan de wand bevestigd. De beide fabriekslampen die hierop zijn aangesloten worden met handwielen bediend: links is schakelen en rechts is dimmen. De twee grote meters geven de stroom en spanning op de lampen aan. Beide veranderen als er aan de wielen wordt gedraaid. Afmetingen van deze schakelkast: 104 x 34 x 18 cm.

Schakelkast 080909

De lampjes op deze schakelkast worden aangestuurd met de draaiknop op de voorzijde. Deze heeft twee functies tegelijkertijd: schakelen en dimmen van de lampen. De grote voltmeter geeft de spanning over de lampen aan. Afmetingen van deze schakelkast: 72 x 36 x 14 cm.

‘090617’ Verlichting voor een kleine woon- of werkruimte

Op de muur bevindt zich een fraai afgewerkt schakelpaneel.
Hiermee worden de aangesloten fabriekslampen per groep aangestuurd. De drie bovenste meters op de kast wijzen per groep de spanning en stroom aan. Deze kan met de twee bovenste handwielen worden gedimd. Op de vier stekkerdozen onder op het paneel kunnen verschillende apparaten worden aangesloten. De spanning en het stroomverbruik hiervan kan worden afgelezen op de beide meters daarboven. Met het handwiel dat zich daartussen bevindt kan deze groep worden uitgeschakeld. Het middelste handwiel is de hoofdschakelaar. Hiermee kan de hele installatie in- en uit worden geschakeld. De fabriekslampen hangen aan kettingen en zijn bevestigd aan een plafondrail waardoor ze zowel in de hoogte, als in de breedte verstelbaar zijn. Ze zijn aangesloten op een fraaie aansluitbus aan het plafond. Deze bevat authentieke stopcontacten en is speciaal voor dit project op maat gemaakt. Afmetingen van deze schakelkast: 120 x 90 x 20 cm.

Schakelkast 080917

Deze schakelkast is aan de muur bevestigd.
De lampen bovenop de kast worden aangestuurd met de draaiknop die zich op de onderste meter bevindt.
De grote volt– en ampèremeter geven de spanning en de stroom over de lampen aan. De kleine meter bovenaan geeft de frequentie van de netspanning aan: 50Hz. Afmetingen van deze schakelkast: 141 x 42 x 15 cm.