Spinnerij Oosterveld

Verlichting van de entree, receptie en de kantine

Deze voormalige garenspinnerij is in 1911 gebouwd naar een ontwerp van Beltman. Deze architect heeft veel textielfabrieken in Twente ontworpen. De markante bouwstijl van de gebouwen is ontleend aan de Engelse fabrieksarchitectuur.

In 1912 werd de stoommachine van de gloednieuwe fabriek officieel in werking gesteld.

Door de jaren heen werd de fabriek steeds groter. In 1957 vond de laatste uitbreiding plaats. Als gevolg van de teloorgang van de Twentse textielindustrie is de productie van Spinnerij Oosterveld aan het eind van de jaren ‘60 stopgezet.

Het fabrieksgebouw is rond 2007 verbouwd tot bedrijfsverzamelgebouw en biedt nu huisvesting aan bedrijven en ondernemers.

Voor de entree, de receptie en de kantine heb ik een verlichtingskunstwerk ontworpen.

Vijf schakelborden bevinden zich op verschillende plaatsen aan de muur. Hierop zijn authentieke emaille fabriekslampen aangesloten. Ze worden aangestuurd met de historische schakelmaterialen die zich op de schakelpanelen bevinden.

De aansluitkabels van de lampen op de schakelpanelen zijn zichtbaar en geven de ruimtes een markante belijning.

Vanwege de uitbreiding van de kantine in 2009 heb ik een tweede verlichtingskunstwerk ontworpen.

Met de schakelkast aan de wand wordt een groep authentieke fabriekslampen bediend.

De schakelkast is aan de binnenkant verlicht zodat de historische schakelmaterialen goed zichtbaar zijn. Met de draaischakelaars kunnen de fabriekslampen afzonderlijk worden bediend. Op de voorkant van de kast bevinden zich twee draaiknoppen: de hoofdschakelaar en de aansturing van de lichtdimmers.

De authentieke verlichtings- en schakelmaterialen op de beide kunstwerken zijn afkomstig van voormalige Enschedese textielfabrieken uit de eerste helft van de vorige eeuw. Deze fabrieken met bekende namen als Rigtersbleek, van Heek, Rozendaal , Bamshoeve, Rozendaal en Menko hebben in de omgeving van Spinnerij Oosterveld gestaan.

Deze zeer herkenbare onderdelen hebben allen een functie.

Ze vertellen het verhaal van de locale industriehistorie. Een plaatselijk stuk industrieel erfgoed heeft zo een nieuwe bestemming gekregen.

De verlichtingskunstwerken bewaren het hart van de vroegere garenspinnerij. Ze vertellen verhalen van toen en nu: van de harde arbeid die onze voorouders in vele fabrieken hebben geleverd, en van het duurzame ondernemen van tegenwoordig.

Ze geven het bedrijfsverzamelgebouw een verrassende binnenkomst en zorgen voor een warme, authentieke werksfeer.

Jaar van oplevering: 2007 en 2009

Bezichtiging van dit project op locatie is mogelijk tijdens openingsuren.
Spinnerij Oosterveld
Rigtersbleek-Zandvoort 10

7521 BE  Enschede
Telefoon: 053 481 88 05

Deze lampen zijn in het lichtatelier te zien.