Verpleeghuis Bruggerbosch

Verlichting van de binnentuin

De geschiedenis van het verpleeghuis Bruggerbosch gaat terug tot rond 1900.

Toen was dit een sanatorium voor TBC-patiënten, gelegen in een omgeving van weiland en bos. In de loop van de jaren is er veel veranderd, maar het huidige verpleeghuis ligt nog steeds in een fraaie groene omgeving.

In 2007 heeft Bruggerbosch nieuwe huisvesting gebouwd met veel leefruimte voor de bewoners.
Het verpleeghuis bestaat nu uit zes woonblokken en een gebouw waar alle centrale voorzieningen zijn ondergebracht.

De binnentuin vormt een rustige plek in dit nieuwe complex.

Hiervoor heb ik een verlichtingskunstwerk gemaakt.

Op het 3 meter brede schakelpaneel aan de muur zijn fabriekslampen aangesloten: 15 lampen verlichten de hoge ruimte, het schakelpaneel wordt verlicht door 3 lampen.

Alle lampen worden met het schakelpaneel bediend. Met de authentieke drukschakelaars op het paneel kunnen de lampen in- en uit worden geschakeld. De lichtdimmers worden bediend met twee draaiknoppen linksonder op het schakelpaneel. Daarboven bevinden zich de twee grote hoofdschakelaars.


Het invallende daglicht wordt aangevuld door het warme licht van de authentieke emaille fabriekslampen. Ze hangen aan lange kettingen en geven de 7 meter hoge ruimte een aangename sfeer.

Zowel de authentieke fabriekslampen als de historische schakelmaterialen zijn afkomstig van oude textielfabrieken die in het Nederlands-Duitse grensgebied rond Bruggerbosch hebben gestaan. Fabrieken met namen die menigeen zich nog herinnert: Rigtersbleek en Menko (Enschede), M. van Delden (Gronau) en Crone (Coesfeld).

Een plaatselijk stuk industrieel erfgoed heeft zo een nieuwe bestemming gekregen.

Jaar van oplevering: 2006

Bezichtiging van dit project op locatie is mogelijk tijdens de openingsuren.
Liberein, locatie Bruggerbosch – Enschede
Gronausestraat 752 7534 AM Enschede T: 053 460 77 77