Vos Interieur

Verlichting van Brasserie Doppler

Tijdelijk project 1999 – 2006.

De karakteristieke schakelkast bevindt zich op de muur achter de balie van het restaurant. Achter het glazen deurtje bevinden zich de twee hoofdschakelaars en de draaiknop van de lichtdimmer. Op de voorkant van de kast bevinden zich een zestal schakelaars waarmee de lampen in groepen kunnen worden geschakeld. Deze groepen zijn, evenals het aantal aangesloten lampen, gekozen op verzoek van de ondernemer van het restaurant, die vroeg om een verlichting die aansloot op het karakter van de ruimte.

De schakelkast is vervaardigd op basis van een houten kastje dat afkomstig is uit een oude Enschedese textielfabriek. In deze houten kastjes werden de brandslangen van de fabriek opgeborgen.

De beide zware gietijzeren hoofdschakelaars zijn gemaakt door het Hengelose bedrijf Hazemeyer. Het karakteristieke logo van dit bedrijf bevindt zich op de voorzijde van deze schakelaars. Hiermee is het verlichtingskunstwerk eenvoudig te bedienen.

De historische stekkerdozen op de bovenkant van de kast komen uit textielfabrieken die in en rond Enschede hebben gestaan. Hierop zijn de authentieke fabriekslampen aangesloten. Deze lampen hebben de authentieke ophanging en zijn afkomstig van oude kolenmijnen die in België hebben gestaan. Ze geven het restaurant een aangename, authentieke sfeer. De aansluitkabels van de lampen zijn duidelijk zichtbaar en brengen een eenheid in de ruimte.

Fraai industrieel erfgoed is zo gered van de ondergang en heeft een nieuwe bestemming gekregen.